URŠA DROFENIK priznana in svetovno znana modna oblikovalka, sanjava deklica, ki si drzne uresničevati sanje in tako osrečiti mnoge ženske, vedno usmerjena v izboljšave, verna in pogumna in ženska, ki ve, da samo skozi izkušnje rasteš ©Lucija Smolnik

“Modna oblikovalka sem že več kot 20 let. Izdelujem elegantne obleke za svečane priložnosti, poslovne in tudi poročne obleke.” Posebnost Uršinih kreacij je, da poudarjajo ženskost in po potrebi skrijejo kakšen odvečen kilogram.” In v čem je skrivnost? “V zavezovanju. Ideja je prišla tako spontano. Vedno nekaj preizkušam, razvijam in izboljšujem. In tako sem poskusila z zavezovanjem. In pokazalo se je, da so ženske navdušene. Takšna obleka polepša postavo, nekomu, ki se je zredil, je lahko še vedno prav (smeh). Uporabljam zahtevne materiale, kombiniram jih in se ne ustrašim nobenega izziva. Nekatere šivilje si marsičesa ne upajo narediti, zato priporočijo mene, zame pa je to izziv. Izdelujem tudi otroška oblačila. Stranke k meni prihajajo iz Avstrije, Hrvaške, Rusije in drugih evropskih držav, veliko jih je tudi iz Velike Britanije, Nemčije, Švice. Rada imam izzive, zato že pripravljam nov vroč projekt, v katerega bo poleg izvirnih oblek za starejše in otroke vključena še celostna zgodba – knjiga, ki jo pišem o tem, in različni izdelki, vse pa se nanaša na slovenski nacionalni simbol. S tem projektom nameravam še bolj prodreti v svet.”

“Življenje razumem kot veliko šolo za vse nas. Šele zdaj spoznavam, da se vse, kar se mi dogaja, zgodi z določenim namenom, treba je samo zaupati in verjeti vase. Še vedno se učim iz vsakodnevnega življenja, vsaka zgodba, pogovor, izziv ali stranka me vsak dan naučijo nekaj novega. Tisto, kar me je naredilo močnejšo in mi pomaga, da si drznem, pa so padci. Ni vedno vsak projekt uspel, kljub temu pa sem vedno zaupala v svoje izdelke in kreacije, v svojo izvirnost. Vse je mogoče, stvari te ne smejo dotolči, vedno greš lahko naprej in si še boljši. Če bi mi resnično in popolno verjeli vase, bi videli, da imamo neverjetno moč. Zagotovo bi bili drugačni. Ampak žal ni vse tako preprosto. Potem bi bili vsi vedno top, pa nismo (smeh). To je namen tega življenja. Da se izboljšujemo.”

dsc_8806

“Mislim, da je največja težava v tem, da živimo po nekih naučenih vzorcih. Starši na primer so nas vzgajali v duhu, ki je večini pustil le malo prostora za samozaupanje. Sama veliko delam na tem in se trudim otroke vzgajati v samozavestne ljudi, ki jih ne žene strah. Problemi seveda so in prav je tako, saj te oblikujejo, s problemi rastemo. Zaupati pa moramo, da je vse, kar se zgodi z namenom, pa tudi, da te ob koncu čaka samo dobro. Pa vendar sam talent ni dovolj. Tako rada rečem, da brez nič ni nič (smeh). In tudi res ni. Moraš se potruditi, narediti svoj del in nikoli odnehati.”

“Vsak ima svojo pot. Ne oziraj se za drugimi, najdi svoje sanje in jim sledi z vsem srcem.”

Urša Drofenik

Ko je bila Urša mala, je bila vase zaprt otrok in veliko je sanjarila. “Bila sem zakompleksana, jecljala sem. Dejansko mi je bil domišljijski svet zakon. Mislim, da mi je to pomagalo, da sem preko tega zrasla in postala bolj samozavestna. Raje sem se ukvarjala z drugimi, kot pa, da bi delala sama na sebi. Kar pa ni dobro. Vse izvira iz nas samih. Bežala sem od sebe. Sanjarila sem, da bom pevka, a imela sem tako tremo, povrh vsega pa sem še jecljala. Danes vem, da imam popoln poklic. Osrečujem ljudi. Kaj lepšega še lahko počneš v življenju (smeh)?”

dsc_8834

“Ko sem bila mlada, sem razmišljala popolnoma drugače. Razmišljala sem bolj avantgardno, zdaj pa vidim, da potrebujem izkušnje, le z njimi rasteš in se oblikuješ. Takrat sem mislila, da bom delala moško modo, ko pa sem leta 1996 naredila prvo večerno obleko za Miss Slovenije in je ta obleka zmagala, sem videla, da so večerne obleke očitno moja močna točka. Ponosna sem na to, da so bile moje kreacije velikokrat zmagovalne. Obleka, ki sem jo naredila za avstrijsko miss, je bila tretja najlepša na svetu. Ko dobiš potrditev na svetovni ravni, ko je tvoja obleka med prvimi tremi na svetu, potem si res lahko rečeš, bravo, ponosna sem, dobro delam, na pravi poti sem. Treba je le preseči meje, ki jih imamo velikokrat v glavah. Zame je velika pohvala, ko vidim, kako srečni so ljudje v mojih oblekah. Miss Avstrije je povedala, da ji je garderoba pomagala, da je na izboru lahko žarela, saj z obleko opozoriš nase. Tudi obleka Dalile Dragojevič se je na izboru za Miss Universe na Tajskem uvrstila med osem najlepših.”

“Moje poslanstvo je v tem, da ljudi s svojimi kreacijami naredim srečnejše in lepše. Moje zveste stranke so številne pevke, med njimi Rebeka Dremelj, Nuša Derenda, Natalija Verboten, veliko jih je tudi iz poslovnega sveta. Moje obleke niso obleke za eno leto, to je garderoba, ki jo lahko nosiš deset let in še dlje. Stranke velikokrat povejo, da se jim je samozavest dvignila prav zaradi mojih oblačil. To je res lepo slišati.”

Urša moč črpa iz družine. “Otroci so moj največji zaklad in moje največje ogledalo, prek njih sem spoznala tudi sebe. Družina mi daje energijo in varnost. Moraš pa imeti tudi vero, to da smisel življenju. Če si popolni ateist, ti je verjetno zelo težko. Življenje te pripelje do situacij, ko ostaneš popolnoma sam. Zato moraš zaupati, verjeti v nekaj ali nekoga, da se bo vse uredilo, ker se. Za vsakim dežjem posije sonce, a ne (smeh)? Vse enkrat mine, tako dobro kot slabo. Če imaš vero, ti je v življenju veliko lažje.” Zelo pa ji na osebni rasti pomagajo tudi knjige. “Martin Kojc in njegov Učbenik življenja na primer. Krasna knjiga, pa še slovenskega avtorja. Lahko jo večkrat bereš in vsakič jo dojemaš drugače, ker ti rasteš. Dobro je, da narediš kaj na sebi. Potem nekako drugače dojemaš svet.”

dsc_8827

Urša je skozi življenje doživela pravo prebujenje. Iz nežne, nesamozavestne deklice, ki je sanjarila o pravljičnih oblekah, je postala samozavestna dama, ki osrečuje ženska srca s pravljičnimi oblekami. In vse, kar je morala narediti, je slediti svojim sanjam. Ko se enkrat odločimo za to pot (in nikoli ni prepozno), pa to ne pomeni, da bo šlo vse kot po maslu. Še zdaleč ne. Veliko skal je treba preplezati in veliko oceanov preplavati. A lažje vztrajaš na poti svojih sanj kot na poti sanj nekoga drugega. Saj veste, če ne uresničujete svojih sanj, potem obstaja velika verjetnost, da uresničujete sanje nekoga drugega.

Urša bo z veseljem peljala nagrajenko na kosilo in res dober klepet. Zanjo pa ima tudi posebno darilo, ki pa naj ostane presenečenje. Kako do nagrade? V komentar na FB ali spletni strani napiši odgovor na vprašanje KAJ TEBI POMENI MODA? Izmed vseh komentarjev bomo izžrebali eno od vas. Veliko sreče:)
©Lucija Smolnik

1 thoughts on “URŠA DROFENIK priznana in svetovno znana modna oblikovalka, sanjava deklica, ki si drzne uresničevati sanje in tako osrečiti mnoge ženske, vedno usmerjena v izboljšave, verna in pogumna in ženska, ki ve, da samo skozi izkušnje rasteš ©Lucija Smolnik

  1. Navdušena sem na močno osebnostjo, ki jo ima gospa Urška. Navdušena sem nad samozavestjo, ki jo izžareva. Zato menim, da njene kreacije lahko nosi le samozavestna in močna ženska, ženska ki si “upa”, biti svoja in biti drugačna. Zelo vesela bi bila klepeta z gospo Urško in druženja, vem da skriva veliko življenjskih modrosti. Moda je zame način življenja & gibanja, je del mojega JAZ. Se oblikuje skozi leta in se spreminja. Se razvija in zori, tako jo jaz doživljam in živim.

    Všeč mi je

Komentiraj