LUCIJA POTOČNIK aktualna Miss Universe, mlada, nasmejana in samozavestna punca, lepotica na dolgih nogah, ki so ujele korak s sanjami, polna energije, novih idej in topline ©Lucija Smolnik

Lucija ima rosnih 24 let in se zelo rada smeje. Pred kratkim je osvojila lepotni naziv Miss Universe. “To je zame kar velika stopnička, kar se tiče prepoznavnosti v svetu mode. Še največ pa sem pridobila na samozavesti in tudi osebne rasti. Prej sem bila sramežljiva deklica, sedela sem v zadnjem kotu v razredu, imela samo eno prijateljico, bila sem nedružabna in asocialna. No, to se je pa zdaj kar krepko spremenilo (smeh).”

V družini Luciji niso kazali veliko podpore pri njenih modnih sanjah. “Zdaj, ko so videli, da sem z vso svojo vztrajnostjo nekaj pa le dosegla, so pa zelo ponosni name. Lahko bi celo rekla, da sem tudi zato še bolj vztrajala in se trudila, da bi jim dokazala, da zmorem.”

“Ko drugi dvomijo vate, jim dokaži nasprotno. To naj ti da še več motivacije, ko greš svojim sanjam naproti.”
Lucija Potočnik

Že kot punčka je sanjarila o modi. “Risala sem modne piste, manekenke in oblačila. Zelo rada sem spremljala modne izzive po televiziji. Nisem pa tega nikoli rekla na glas. In potem sem se odločila, da se kar prijavim in se v tem preizkusim. Da vidim, kako mi gre.” In videla je, da ni tako preprosto, kot si mlada dekleta morda to predstavljajo. “Res je potrebno delati veliko na samozavesti in biti pogumen. Si malo upati.” “To pa”, pravi Lucija, “ne gre tako hitro. Da si zgradiš samozavest, potrebuješ kar nekaj dela na sebi. Lahko traja tudi več let. Veliko sem brala, gledala sem tudi film The Secret, predvsem pa sem res kaj naredila.” Zato Lucija dan začne s hvaležnostjo in s pozitivnimi mislimi.

“Konec srednje šole sem imela tudi težave s kilogrami. Tudi zato sem iskala rešitev. Mislim, da je treba za zdravo življenje najprej začeti z zdravo prehrano in gibanjem. Tako dobiš dovolj energije za cel dan. Pa ne pozabiti na vodo. Sama spijem res veliko vode.” Se je pa treba tudi pregrešiti. “Včasih si dam nagrado in grem na tortico. Se je treba tudi malo razvajati (smeh).”

Ko hodi po modni pisti, se počuti zelo pozitivno. “Zelo zanimivi, posebni občutki so to, ko vidiš, da so ljudje navdušeni nad kreacijami, ki jih nosiš.” Kaj pa kritike, tiste negativne seveda? “Nič ne dam preveč na kritike, te boste vedno našli. Če človek dela, potem je kdaj tudi predmet kritik. Včasih sem hodila po pisti z enim zamaškom v ušesu, da nisem slišala, kaj se pogovarjajo. Ljudje mislijo, da me na odru nič ne slišimo, pa se še kako dobro sliši (smeh).”Sicer pa ne obžaluje nič, kar je doživela v svetu mode.

DSC_3840

“Življenje zame so trenutki, ki jih moramo živeti čim bolj v popolnosti. Pomembno je, da znamo dajati in sprejemati ljubezen. Najbolj me osrečuje, da lahko nekomu že s prijazno besedo in nasmehom polepšam dan. Svet bi bil res veliko lepši, če bi se vsak potrudil gledati z bolj sončne plati. Se pa teh trenutkov žal prevelikokrat zavemo šele, ko minejo.”

Lucijina unikatnost je zagotovo njena notranja energija, ki kar žari iz nje. “Če ne bi bila topla oseba in ne bi sprejemala drugih ljudi, ne bi bilo opaziti tudi zunanje lepote. Vsaka oseba je lahko zunanje lepa, če daje to svojo energijo, toplino, prijaznost drugim.” Se pa zgodi, da kdaj tudi ni vse tako pozitivno. “Sploh, kadar mi na izpitu ne uspe, kot si želim. No, ko padem na izpitu (smeh). Drugače pa me včasih prevzame neki strah, da ne bi kdo v družini zbolel. Imam kar starejše starše. Človek verjetno na vse tudi ne more biti pripravljen. Če se zgodi, se moraš naučiti s tem spopasti.”

“Vsak človek mora v sebi najti to, kar ga dela lepega. To je bistvenega pomena. Vsak naj v sebi raziskuje, pomisli, kaj je tisto, kar ga osrečuje in to, kar ga bo osrečevalo, ga bo naredilo tudi lepšega navzven. Boljše se bo počutil sam s sabo in tudi za to se bodo počutili boljše tudi vsi okoli njega. Sploh ženske se prevečkrat podcenjujemo. Marsikdaj so za to krive tudi okoliščine, mnenje drugih. Zato je pomembno, da ima vsaka ženska ob sebi najboljšo prijateljico. Da ji zaupa. Bi pa ženske spodbudila, da se čim več izobražujejo, berejo, delajo na sebi. Tako bodo lažje živele in se postavile zase. Vidim, da se ženske bojijo spreminjati se. Si mislijo, da so tako ali tako v redu. Se zadovoljijo s premalo, bi rekla.” Lucija meni, da smo ženske že s sabo na svet prinesle sanje in to nas dela posebne.

Najtežja vloga človeka na tem svetu je, po besedah Lucije, iskrenost. “Najlažja pot, ki jo ljudje na žalost prepogosto iščejo, je neiskrenost. Da dosežejo neke interese, ali pa se izognejo bolečini. Na koncu pa ta neiskrenost vedno najbolj boli njih.”

DSC_3850

Zelo rada ima otroke. Tudi zato se je vpisala na študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Mariboru, ki ga zdaj tudi zaključuje. “Vidim, da otroci že imajo v sebi sanje, po katerih hrepenijo. Ko jih opazujem, lahko hitro opazim njihove želje, interese, vidim, za kaj se zanimajo, katero je njihovo močno področje. Otroka je treba spodbujati, četudi nam niso všeč njegova zanimanja. Veliko stvari izvira iz našega otroštva. Na neki način otroštvo zaznamuje celo naše življenje.” Se pa Lucija zaveda, da bo kot učiteljica postala del otrokove osebnosti. “Nekaj od tebe zagotovo povzamejo. Ti na neki način sooblikuješ njihovo osebnost, njihovo življenje v prihodnosti. Se mi zdi, da v šoli manjka predvsem učenja za življenje. Moja ideja je, da bi otroke učili tako mlajši kot starejši učitelji. Mi mlajši imamo nove, sveže zamisli, starejši pa imajo drugačen pristop do otrok in veliko izkušenj. To je moja ideja, da bi to združili.”

Verjame, da se vse zgodi z razlogom. “Tudi jaz sem z razlogom prišla na ta svet. Zagotovo sem tu, da naredim nekaj dobrega. Da to svojo pozitivno energijo prenašam na ljudi. Verjamem, da če delaš dobro, se ti to tudi vrača v najboljši luči in tudi stvari okoli tebe postajajo pozitivnejše. Sama v svojem življenju to opažam. Ko sem pred tekmovanjem podarila eni punci svoja oblačila, me je res osrečil ta njen nasmeh. Take stvari, ko naredim dobro drugim, jih osrečim s svojim dejanjem, mi dajo še več energije.”

Lucijine sanje so se z Miss Universe že uresničile. Zdaj se bo udeležila izbora na svetovni ravni, kjer se seveda želi čim bolje odrezati. “Želim si tudi veliko potovati in preživeti veliko časa tudi s svojo družino, ki mi res veliko pomeni. Tako da moram zdaj malo razmisliti, kako bom usklajevala svoje želje, da bom živela v nekem ravnovesju (smeh). Drugače pa se bom prepustila toku življenja. To mi je všeč (smeh).”

DSC_4570

Redko imam priložnost spoznati svojo soimenjakinjo. Ni lahko biti Lucija (smeh). Že ime samo nosi nalogo biti luč za druge. In Lucija to nedvomno je. Iz nje žari toplina. Morda je to ogenj preobrazbe deklice iz zadnje klopi v samozavestno lepotico. Morda je to ogenj uresničenih sanj. Morda je to ogenj ljubezni, ki jo deli. Vidi se v očeh. Da notranji ogenj gori. Tako močno, kot gorijo njene sanje v srcu. Njena zvezda na nebu. Njena luč za druge.

In nagrada? DAN PREŽIVET Z MISS UNIVERSE. Nagrajenka bo z Lucijo preživela cel dan. Doživela bo dan Miss Lucije, šla z njo na fotošutinge, kosilo, ličenje… Zelo zanimiv dan se obeta obljublja Lucija:) Kako do nagrade? V komentar na spletni in FB strani napiši, kdaj se počutiš lepa. Izmed vseh komentarjev bomo v petek izžrebali eno od vas. Veliko sreče:)

©Lucija Smolnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s