POLONA STRAŠEK BORKO ženska, ki je spekla potico Michaelu Mooru (res je:), mama treh otrok, ki dopoldne hodi v službo, popoldne pa raziskuje življenje v drugih barvah, pridna, študiozna, simpatična ženska, ki se vsako jutro pozdravi v ogledalu RADA TE IMAM POLONA ©Lucija Smolnik

“Polona Strašek Borko, mati treh otrok, žena moškemu, s katerim deli življenje že 23 let. Pravnica, ki nikoli ni delala v pravu, trenutno zaposlena v industrijskem podjetju kot nabavnica in tehnologinja. Sem pa tudi Heal your life licencirana trenerka po metodologiji Louise Hay in predvsem ljubiteljica lepega življenja.” Tako se v nekaj stavkih predstavi Polona, ko jo vprašam, kdo je in kaj počne.

Zanjo je življenje kot nenehno učenje. “Vedno me je učenje zelo zanimalo. In ne samo učenje iz knjig, še bolj kot to učenje iz situacij, iz odnosov med ljudmi. Res živim življenje, ker sama sebi dajem možnost, da je vsaka situacija in vsak človek meni učna lekcija. Ne bi pa rekla, da je življenje zame igra, prej izziv (smeh).”

Polonino otroštvo je bilo z eno besedo super. “Z bratom sva imela res svobodo. Bila sva prosta domačih opravil in sva imela popoldneve in vikende zase, za družbo s prijatelji, igro v gozdu…res sem imela lepo otroštvo. Kar pa se tiče mene osebno, pa bi zdaj, ko gledam nazaj, lahko rekla, da sem si kot otrok želela več spodbude, sploh na umskem področju. Da bi mi starši morda večkrat rekli: “Polona, ti to zmoreš!” Danes vem, da so me samo želeli obvarovati bolečine ob neuspehu.” Kot punca si je želela večkrat, da bi ob šoli raziskovala in poskusila kakšne stvari, takšne bolj za punce. Da se ne bi preizkušala samo v športu. Pa ji nekako ni uspelo pregovoriti staršev. “Zdaj razumem, da sta mi, tako kot verjetno vsak starš, želela dobro.”

Doma so imeli vedno odprt dialog. Z bratom Miho sta lahko povedala svoje mnenje, se tudi kdaj ne strinjala s starši. “Spomnim se, da smo imeli res dobre debate. O drugi svetovni vojni, o narkomanih, gejih… ni bilo teme, ki je ne bi obdelali.”

5

Polona je že od malega sanjala, da bo frizerka.”V osmem razredu sem se tudi vpisala v frizersko šolo. Ker sem bila odlična učenka, so takoj drugi dan v šolo vpoklicali starše, prišla pa je tudi psihologinja. Vsi so bili šokirani nad mojo odločitvijo. Namenjena sem bila za gimnazijo, ampak nekako nisem niti slišala te besede (smeh). In ker sem bila pridna punčka in ubogala starše, sem seveda tam tudi pristala.” Ob koncu gimnazije je želela študirati etnologijo v Ljubljani, saj je oboževala zgodovino. Zgodilo pa se je, da je zamudila sprejemni izpit. “Prišla sem tri dni prepozno. Očitno mi ni bilo namenjeno (smeh). Sem pa naredila sprejemne še za novinarstvo v Ljubljani in pravo v Mariboru. In seveda, kot pridna punčka, pristala v Mariboru na pravu (smeh).”

Faks pa še ni prinesel konca “sindroma pridne punčke”. Doma so imeli družinsko podjetje, kjer je delal kot študentka, si zaslužila za morje in luksuz. “Doma je bilo samoumevno, da bom po končanem pravu delala v podjetju. In tako je tudi bilo. In potem sem 17 let delala nekaj, kar sem čutila predvsem kot veliko odgovornost do sebe, staršev, zaposlenih, in ne kot strast ali zadovoljstvo. Pa tudi zelo veliko sem delala.” In kmalu se ji je to začelo poznati tudi na zdravju. “Pred devetimi leti sem začela kolapsirati iz čistega miru. In to je trajalo 7 let. Imam cel kup zdravniške dokumentacije. Veliko sem bila pri zdravniku, pregledali so mi vse, kar se pregledati sploh da. Imela sem astmo, epilepsijo, deformirano vratno vretence, poškodovane kolke…Sploh ne morem verjeti, kako sem preživela ta čas.” Takšno počutje ni bilo “zgolj naključje. Polona se spomni, da je svojemu možu zadnji dve leti pred stečajem podjetja, vsako jutro rekla: ”Samo (tako je ime njenemu možu op.a.), jaz tega več ne morem. Jaz tega res več ne morem.” Ko to govoriš, kličeš k sebi vse slabo in res nimaš možnosti, da se ti zgodi drugače. “Zdaj to razumem. Podjetje je na koncu kolapsiralo (šlo v stečaj) in moje zdravstveno stanje tudi.”

Ampak po osmih letih je Polona spet lahko spala kot dojenček. “Meni so se s srca odvalile skale. Lahko bi rekla, ne glede na to, kako se sliši, da je bil stečaj družinskega podjetja zame blagoslov.” Naslednje pol leta pa je bila kriza, tudi mož je izgubil en dober projekt. “Videla sem, da ni dobro, da se smilimo sami sebi in samo jamramo in obžalujemo, kaj se je zgodilo, kaj smo in nismo naredili. Rekla sem:”Ne jamrajmo, vse bo v redu. Imejmo upanje, da bo vse v redu.” In na koncu se je tudi res vse uredilo. Finančno. Je bil pa to šele začetek mojega okrevanja.”

2

Začela je raziskovati, kako si lahko pomaga, brati različne knjige, iskati odgovore na to, kar se ji je dogajalo ter tudi najti tisto, kar bi sama od življenja želela. “Nekako sem skozi vsa ta leta izgubila sebe.”In po naključju ji je v roke prišla knjiga Louise Hay, ki je bila že 16 let v hiši. “In potem sem začela brati, požirala sem vsebino. Vse vaje sem, kot pridna punčka (smeh), tudi res dosledno naredila. No, moram pa priznati, da si nisem znala predstavljati, da bi ta knjiga v resnici lahko imela kakšne učinke na življenje. Da gledaš v ogledalo in si govoriš, da se imaš rad. Malo hecno in preveč preprosto se sliši (smeh). Kaj kmalu pa se mi je začelo dogajati. Življenje je dobilo neko svetlo stran. Na internetu sem nato celo našla tečaj, kako postati licencirana trenerka Heal your life po metodi Louise Hay.” In to je tudi postala.

Pravi pa Polona, da nič ni samoumevno. “Moraš delati. Če samo bereš knjige za osebno rast, to ni dovolj in zato osebno ne zrasteš. Moraš si v ogledalo govoriti, da se ljubiš, da se ceniš in spoštuješ, da se sprejemaš takšnega, kot si, z vsemi svojimi pomanjkljivostmi. In tudi, če se ti zgodijo negativne situacije v življenju in jih ne prepoznaš kot priložnosti za svojo rast, so se pač samo zgodile in se ti bodo vedno znova ponavljale. Ostal boš ujetnik teh slabih situacij.Res ni potrebno veliko. Jaz ne verjamem v napor, da nekaj delaš z muko in da je težko. Samo malo truda je potrebno in se ti že začne obračati na bolje. In potem moraš samo vztrajati.”

Pri vprašanju, kakšen je njen namen v življenju, globoko vdihne, počaka in se nasmehne. “Težko je to vprašanje. Res. Rada bi enkrat dosegla popolno sprejemanje sebe, vseh ljudi in situacij. Ko lahko sprejmeš vse brez predsodkov in ocenjevanja, si v življenju prišel na višjo stopnjo zavedanja. Rada pa bi tudi otrokom prenesla zavedanje o tem, da je življenje lepo in da so vsi ljudje v osnovi dobri. Da bi otroci znali sprejeti življenje in sebe kot najboljše, kar so. To je kar velik izziv za oba z možem.”

3

Včasih jo je v življenju naprej gnal samo občutek odgovornosti. Odgovornosti do sebe, do otrok, do staršev, sorodnikov in še kdo bi se našel. Da se nekaj mora narediti, ker se to spodobi. Danes pa jo žene predvsem notranji občutek, da ve, da se je v življenju vedno vse dobro odvilo. “Zaupanje v življenje. Vem, da bo v mojem življenju vedno vse v redu, četudi mogoče zdaj ne zgleda tako. Na koncu bo vse v redu. In tudi je. V to verjamem.”

“Zupam življenju.”
Polona Strašek Borko

Polona začne dan zgodaj. “Še z zaprtimi očmi se zahvalim postelji, da me je peljala skozi noč v mirnih sanjah in da sem zbujena in spočita ter pripravljena na nov dan. Potem naredim svoj ritual hvaležnosti. Zahvalim se za 10 stvari v svojem življenju. Da sem živa, da diham, da imam zdrave zobe in lahko jem zdravo hrano, da otroci spijo celo do sedmih (smeh). Nato naredim tibetanske vaje in meditiram, če otroci še spijo. Res mi ne vzame veliko časa, največ 45 minut. Je pa dan zato popolnoma drugačen.”

4

Za vas drage ženske imamo eno vajo. Ne bo vam vzela veliko časa, je pa zelo učinkovita. Zjutraj, ko pridete v kopalnico, se poglejte v ogledalo in si na glas recite RADA TE IMAM. Vztrajajte vsak dan, četudi se vam na začetku morda zdi vaja smešna ali nepotrebna. Čez čas boste videle, da ima učinek na vaše življenje.

Za prihodnost ima Polona velike želje in cilje. “Rada bi imela čim več delavnic v večjih slovenskih mestih, prevedla knjige Florence Scovel Shinn, ki jih tu pri nas še nimamo. Rada bi širila filozofijo Louise Hay. Ker res dela. Če dela človek, dela.”

S Polono sva se pravzaprav na intervjuju prvič videli v živo. Takoj me je pritegnila njena pozitivna energija in mir, ki ga nosi v sebi. Je ženska, ki se je skozi “sindrom pridne punčke” naučila veliko lekcijo v svojem življenju – najprej moraš imeti rad sebe. Modrost, ki jo danes živi skozi filozofijo Louise Hay, v kateri je našla tisto svetlo lučko, ko je bila samo še tema. Bila sem presenečena, koliko vzporednic lahko z njene zgodbe povlečem v svojem življenju. Ta intervju je bil lekcija tudi zame – IMEJ NAJPREJ RADA SEBE. Še imam kaj delati 🙂

Polona podarja individualno delavnico Heal your life po metodi Louise Hay skozi peko potice. Da ne boste mislile, da je to kar tako:) Polona je pekla potico za Michaela Moora. Vuhu!

Kako do nagrade? V komentar na spletni in FB strani napiši eno pozitivno afirmacijo, ki ti v tem trenutku pomaga v življenju. Izmed vseh komentarjev bomo v petek izžrebali eno od vas. Veliko sreče:)

©Lucija Smolnik

2 thoughts on “POLONA STRAŠEK BORKO ženska, ki je spekla potico Michaelu Mooru (res je:), mama treh otrok, ki dopoldne hodi v službo, popoldne pa raziskuje življenje v drugih barvah, pridna, študiozna, simpatična ženska, ki se vsako jutro pozdravi v ogledalu RADA TE IMAM POLONA ©Lucija Smolnik

  1. “sem trmast in srčen unikat, ki zadnje čase ne odstopa od zadanega cilja!”………čeprav jih veliko teh reče: punca z tem biznisom ti ne bo šlo!….jaz pa pravim: bo šlo, bo, pa še kako, je že v teku!….vse ima svoj čas, čar in predvsem trmast trud je poplačan…

    Všeč mi je

  2. Osebna rast je zame kot ženi in mimici trenutno velik in težek izziv. Zato bi bila vesela vodenja 🙂 Moja trenutna najbolj aktualna misel je: What if I fall? Oh, my darling but whay if you fly? Ravnokar tudi prebiram Louise Hay – Življenje je tvoje.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s