ZLATA ZAVAŠNIK SENS lady, dama s posebnim občutkom za estetiko in ljudi, vedno urejena, malček odštekana, a prodorna, ženska, za katero je svoboda največja vrednota in ki zna tudi žeti, kar je sejala, vztrajna, močna in samozavestna ©Lucija Smolnik

Zlata je ustanoviteljica, lastnica in oblikovalka v podjetju SENS. Govorimo o najmočnejši blagovni znamki moških oblačil v Sloveniji. “Tu delam že 22 let. Že pri 15. letih sem vedela, da želim v šolo za oblikovanje. Vpisali so me v gimnazijo, zato sem prestopila v šolo za oblikovanje in po njej študirala na fakulteti za oblikovanje. Vedno mi je bilo jasno, kaj želim v življenju. Med študijem sem si že sama služila denar s šivanjem ženskih plaščev. Z enim plaščem sem takrat lahko zaslužila tudi mesečno plačo. Privarčevala sem toliko, da sem po študiju šla za šest mesecev v London. To je bila moja prva svoboda (smeh).”

Zlata je bila sedem let zaposlena kot oblikovalka v nekdanjem Veletekstilu. “Vedno sem želela delati tudi v prodaji. Tam dobiš ideje. V tem času sem rodila tudi svoja prva otroka. Takrat so bili urejeni porodniški statusi, zato sem imela čas marsikaj početi ob popoldnevih, pa tudi služba ni bila tako stresna, kot je danes. Delala sem za različne butike, ki so rabili ideje, kroje ali skice. Pozneje sem že najela šivilje, da so mi kaj skrojile in zašile. Po sedmih letih sem se odločila, da je čas za mojo drugo svobodo. Kot svobodna kulturna delavka sem se odločala, ali naj se kam priključim ali se odločim za svojo blagovno znamko. Takrat me je nekdo angažiral, da mu organiziram šivanje moških oblek. Potrudila sem se, da sem našla nekoga na Hrvaškem. Ampak nekako ni šlo, naveza je propadla v enem letu. Sama sem iz te zgodbe odnesla zelo veliko, predvsem ideje in informacije. Takrat sem se odločila, da ustanovim blagovno znamko moških oblek SENS. Vedno sem čutila, da je v meni oboje, oblikovalka in podjetnica. Moje kolegice so šivale po meri ali imele manjše butike, jaz pa sem vedno želela malo več. Dopustila sem si, da to, kar čutim, spravim v življenje. SENS je francoska beseda, ki pomeni smisel delovanja in občutek za estetiko, za vse, kar je lepo. To, kar sem jaz. (smeh). Želela pa sem, da ima ime pomen tudi v drugih jezikih.”

“Potem pa je bilo treba delati,” pravi Zlata. “Danes tega ne bi več zmogla, ampak takrat sem imela ogromno energije. Bila sem brez kapitala, povrh vsega sem se še ločevala. To res niso bili lepi časi zame, a je nekako šlo. Ideja je v meni tako močno žarela, da se nisem mogla ustaviti. Dobavitelj tkanin me je poznal še od takrat, ko sem bila zaposlena kot oblikovalka. Ko danes razmišljam nazaj, mi samo zaradi tega ni mogel zaupati. A nekdo v tem podjetju mi je zaupal, zato so mi dali na odlog plačila toliko blaga, da sem lahko izdelala prvih 500 oblek in s tem blagom plačala še proizvajalca. Takrat je bila to minimalna količina, ki so jo sploh šivali po naročilu. Prvih 250 oblek sem prodala takoj, preostale sem morala nekako spraviti v promet. Hodila sem od trgovca do trgovca. In je uspelo. Trgovci so imeli rok plačila 90 dni in to podjetje z blagom je moralo toliko časa čakati na ta denar. Tako so me štiri leta ”kreditirali”. Vsa ta leta sem se tresla in bila sem bila najsrečnejši človek na svetu, ko sem jim odplačala to bajno količino tkanine.”

Takrat Zlata še ni imela svojih poslovnih prostorov in sodelavcev. Delala je sama, doma, v eni mali sobici. “Da sem naredila vtis, ker nisem imela pisarne, sem za en teden v mesecu najela prostor v 10. nadstropju World trade centra. Mura je imela svoje poslovne prostore v 5. nadstropju in ko so kupci prišli k njim, so potem prišli še k SENSU. Boriti sem se morala, da so prišli v tistem tednu, ker jih drugače nisem imela kam povabiti. Veliko je bilo borbe, tudi razočaranj in neprespanih noči. Na začetku imaš slabo pogajalsko izhodišče, si utrujen in velikokrat brez moči. Zdržiš samo, če so tvoje sanje res dovolj močne.”

DSC_5432.JPG

Pa vendar je po 15. letih želela to zgodbo končati. “Hotela sem početi nekaj povsem drugega. Predvsem sem želela imeti več časa zase in za hčerko, ki je imela takrat sedem let. Preprosto sem pregorela. SENS sem dala v prodajo. Dve leti sem se posvečala samo sebi. Šla sem na dveletni učiteljski tečaj joge, študirala astrologijo, povsem sem odklopila SENS. Potrebovala sem duhovno hrano in počitek. Hotela sem delati stvari, ki so povezane s turizmom, dogodki in z izdelki slovenskih proizvajalcev. Tudi sama bi kaj ustvarjala, kot študentka sem šivala, tudi sicer rada ustvarjam z rokami. Idejo imam na papirju, takrat sem jo predstavila ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Kdo ve, mogoče jo bo kdaj kdo celo uresničil (smeh). Po teh dveh letih sem se popolnoma razbremenila in regenerirala. Razmišljala sem o odprtju joga centra. Hkrati sem ugotovila, da je za moje občutke in željo, da bi vse, za kar sem delala noč in dan, pustila in spet od temeljev gradila nekaj povsem drugega, kriva pregorelost. Takrat sem se odločila, da dam novo priložnost mojim starim sanjam. Zakaj pa ne?”

Takrat je povsem spremenila odnos do SENS-a. “Jaz sem se spremenila. Znova sem prevzela moje delovne naloge, te, ki sem jih od nekdaj oboževala, kolekcijo sem začela delati sama. Od tam je šlo vse samo še navzgor. Ponovno sem vzpostavila stik sama s seboj in način dela v SENS-u, kakršnega sem imela na začetku. Postali smo manjši in bolj ekskluzivni. Trenutno sem res na “zeleni veji”, ampak se zavedam, da ni samo po sebi umevno, da bo tako tudi ostalo. Res sem hvaležna za vse, kar imam trenutno tako v zasebnem kot tudi poslovnem življenju. V tem trenutku bi lahko rekla, da maksimalno žanjem, kar sem v življenju vlagala. To je tak občutek sreče.”

DSC_5449.JPG

“Življenje razumem kot velik izziv, ki je sestavljen iz manjših, a zato nič manj pomembnih izzivov. Rekla bi, da smo tukaj zato, da sebe postavimo na svoje mesto, se uravnovesimo, postanemo močni. To je naša naloga. Čim prej se postavimo na svoje mesto v družbi, družini, poslu, tem boljše. Šele takrat lahko pomagamo tudi drugim in smo jim zgled ter odprti za plemenita dejanja. Če se v življenju ukvarjaš samo z osnovnimi problemi, ne moreš duhovno rasti. Velikokrat se sprašujemo, ali je denar pomemben. Ni pomemben, ampak moraš ga imeti. So ljudje, ki ostanejo v samostanih, v raznih duhovnih združbah in ti pravijo, da ne potrebuješ denarja. Oni morda ne. Če pa si v družbi, je denar nujen, potrebuješ ga vsaj za osnovne dobrine, da lahko nato razvijaš sebe in daješ naprej.”

“Če pogledam sebe v partnerstvu, sem verjetno oseba, ki hoče vse narediti in odločati sama. V mislih imam moje poslovne zadeve, ne družinsko življenje. Čeprav bi bilo idealno, da bi bila v poslu skupaj s partnerjem, sem danes vesela, da je tako, kot je, da me pusti delati, kar hočem in me pri tem tudi podpira. Veliko mi pomeni, da je bil takrat, ko sem res veliko delala, maksimalno na voljo hčerki. Če nimaš urejenih družinskih in partnerskih razmer, preprosto ne moreš dobro delati. Danes se malo pohecam in rečem: Tako se podpiramo, da se ne oviramo. (smeh)

Zlatina glavna vrednota, ki ji daje zagon, je svoboda. “Občutek svobode na vseh ravneh. Šele ko se nam ni treba več ukvarjati z zadovoljitvijo osnovnih potreb, lahko resnično napredujemo. Sama moram imeti svojo službo, svoj denar in podporo. To je moja pot notranje svobode. Cenim pa vse ženske na njihovih poteh. Vsaka je unikatna. In vsaka mora sama priti do svoje svobode. Tukaj ni bližnjic. Vedno bodite izvirne, vedno iščite drugačno, svojo unikatno pot. Tam je vaša svoboda.”

“Vsaka ženska ima svoj kreativni potencial. Tisti trenutek, ko ga začneš uporabljati, lahko začneš spreminjati notranji in zunanji svet.”
Zlata Zavašnik

“Verjamem, da je neka energija, ki je višja od nas. Verjamem, ker sem imela sama takšno izkušnjo. Pobirala sem ideje iz okolja, bila sem prisotna, vse me je zanimalo. Ampak ne mislim, iskreno, res ne mislim, da sem toliko pametna in močna, da sem si sama začrtala to pot. Nekaj me je vleklo. Nekaj večjega od mene. Trdno verjamem v to. Če bi povsem sama načrtovala svojo pot, bi se zagotovo ustavila, ker je bilo na trenutke prehudo. To so energije, ki nas vlečejo. Če pogledam samo svojo pot oblikovalke – kako bi lahko sama pri 15. videla tako jasno sliko? Šlo je za ogromno razuma, ampak ne pri tem. Zato verjamem v določene energije in verjamem, da za mnogo stvari, ki jih naredimo, zasluge niso samo naše. Naša zasluga je, da to izpeljemo, ampak najprej moraš to zaznati na neki drugi ravni. Občutiti tisto znotraj, kar te vleče. Zagotovo so energije, ki so močnejše od nas in nam pomagajo, da vstanemo in gremo naprej, ko več ne zmoremo. Imela sem notranjo moč, ne toliko samozavesti. Samozavestna sem zdaj.”

Kot mlada deklica je bila Zlata športnica. “Bila sem državna prvakinja na sto metrov delfin v takratni Jugoslaviji. Že takrat sta bili moji vrlini tekmovalnost in vztrajnost. Vedno sem želela delati, kar bo samo moje, želela sem neodvisnost in popolno svobodo. Zame je bila svoboda vse. Že kot otrok sem delovala enako kot zdaj. Vedno zaupajte temu, za kar ste se odločile. Vsaka pot je na nek način prava. Če vztrajamo in damo vse od sebe, se pokažejo tudi rezultati.”

“Lani sem se odločila in temeljito prenovila ter posodobila trgovino. To je bila zelo velika naložba, ampak sem jo izpeljala, ker popolnoma zaupam v SENS. Sem pa vedno zelo previdna, nikoli se ne odločim na hitro, vedno se mora že vnaprej nekaj potrditi. Ne morem reči, da gledam samo za danes. Vse “pletem” nekje v ozadju, na podlagi preteklih zadev. Šele potem se odločim. Sledim novostim, najnovejša v moji ponudbi je ekološka moška obleka. Moj dobavitelj je pridobil certifikat za ekološko tkanino, ki je sestavljena iz ekološke merino volne in poliestrskih vlaken, ki so v celoti pridobljena iz odpadnih plastenk. Te so mehansko predelane v severni Italiji, brez kemijskih dodatkov. Del moje zadnje kolekcije je narejen iz ekoloških tkanin. Če le lahko, prispevam svoj del za ohranitev okolja.”

dsc_5434

“Veliko mi pomeni, da v poplavi tekstilnih izdelkov delam moško obleko, ki je povezana z močnimi vrednotami in posebnimi dogodki. Moški vedno oblečejo obleko, kadar gre za poseben dogodek. V veliko čast mi je, da sem del tega. Nikoli nisem delala izključno zaradi denarja. Če bi bila v tem poslu le zaradi denarja, SENS-a ne bi bilo več. Vedno mi je bilo pomembno, da delam kolekcije, stvari, ki so ljudem všeč. Mogoče je moj ego velik, ampak vedno je povezan s srcem. In vesela sem priznanja okolice, ko nekaj naredim dobro. Pohvala ti da moč, te navdihne in prav je, da jo sprejmemo.”

 

Zlata je posebna ženska. Na zunaj zelo umirjena. Ko pa ti odpre vrata v notranji svet, lahko vidiš močno, energično in prodorno žensko. Redko imam priložnost srečati ženske, ki so svojim sanjam dale še eno priložnost. Nič ni narobe, če v življenju damo ljudem drugo priložnost. To lahko naredijo samo veliki. Zato je Zlata zame velika ženska, ki se zaveda svoje majhnosti, ko govori o svoji prehojeni poti. Ko ti življenje ponudi roko, ti odpre vse svoje energije, ti da priložnost uresničiti, kar že dolgo sanjaš, ti hkrati da tudi veliko priložnosti za rast, veliko izzivov in preizkušenj. Vse je v paketu. Eno brez drugega ni mogoče. A pod črto ostane življenje, ki smo ga živeli, ne samo preživeli. Ali je vredno, pa je vprašanje za vsakega od nas.

Zlata eni izmed vas podarja ženski lesen metuljček in prijeten klepet ob kavi. Tokrat bo vesel tudi vaš partner, saj mu podarja darilni bon v višini 100 evrov, ki ga lahko vnovči v trgovini SENS.

Kako do nagrade? V komentar na FB ali spletni strani nam zaupaj, KAJ JE TISTO, KAR NAJBOLJ CENIŠ PRI SVOJEM MOŠKEM? Izmed vseh komentarjev bomo v petek izžrebali eno od vas. Veliko sreče:)
©Lucija Smolnik

One thought on “ZLATA ZAVAŠNIK SENS lady, dama s posebnim občutkom za estetiko in ljudi, vedno urejena, malček odštekana, a prodorna, ženska, za katero je svoboda največja vrednota in ki zna tudi žeti, kar je sejala, vztrajna, močna in samozavestna ©Lucija Smolnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s