MARTINA IPŠA stand up komičarka, ženska, ki v resnici ve, kako je biti drugačen, in kako je, če ljubiš, kar delaš, ženska, ki te s svojo humoristično iskrenostjo popolnoma razoroži izgovorov, inteligentna in srčna ©Lucija Smolnik

“Cel svet je peskovnik, življenje pa je igra. Moj poklic mi omogoča, da izražam svojo kreativnost, lahko se igram in smejem. Kot da bi bila igralka v filmu, ki ga lahko spreminjam po svoje. Zanimivo je opazovati ljudi, kako se odzivajo na situacije. To mi je res izziv. Sem Martina Ipša, stand up komičarka, pisateljica in soustanoviteljica Zavoda za kulturo Maribor.”

Mladost je preživljala na Ptuju, od koder tudi prihaja. Kot otrok je skozi humoristično nastopanje poskušala pritegniti pozornost staršev. “Mislim, da kot otroci poskušamo na različne načine pritegniti pozornost svojih staršev, prijateljev, okolice. Eni otroci to počnejo s svojimi dosežki v šoli ali športu, da so pridni in ubogajo, jaz pa sem hitro ugotovila, da dobim pozornost, ko nastopam. Sploh skozi humor. Ljudje te opazijo, če si smešen.” Ko ji rečem, naj z nama deli kakšno smešno zgodbo, reče, da res nima nobene smešne zgodbe. In vse se nasmejemo. “Jaz naredim zgodbe smešne.”

V življenju jo je najbolj zaznamovalo, da je kot najstnica ugotovila, da so ji všeč punce in ne fantje. “Ravno v tem času si postavljen pred dejstvo, ali se boš sprejel takšnega, kot si, ali pa boš živel, kot ti drugi pravijo, da bi moral. In boš trpel celo življenje. To se moraš pač odločiti. Kot najstnik hočeš biti drugačen od drugih, vendar pa v resnici nočeš biti res drugačen. Najboljše bi bilo, da bi bil isto drugačen kot so vsi drugi. Ko pa si dejansko drugačen, res drugačen, pa ni več fajn. Takrat pa izstopaš.” Martina je občutila, kako ljudje obsojajo drugačnost. “Starši so bili šokirani, kar je normalno. Vsak starš, kakorkoli se trudi, da ne bi, si ustvari neko sliko o svojem otroku, kako bi želel, da bi živel. Vendar, če je res pravi starš, sprejme svojega otroka kot je. Moji starši so to znali narediti.” Pravi, da ko si enkrat res iskren do sebe in se sprejmeš, to preslikaš tudi na druga področja v svojem življenju.

Vedela je, da si želi v življenju početi nekaj kreativnega. Za nič ji ni žal. Včasih ji je bilo, pa vendar je na koncu ugotovila, da ne bi bila tukaj, kjer je danes. “Vse me je definiralo. So bile stvari, ki so bile zelo težke in še danes ne vem, kako sem šla čez vse to. Izgubila sem najboljšo prijateljico v najstniških letih. Naredila je samomor. In to je meni rešilo življenje, me streznilo.”

4

Martina je že zelo zgodaj začela pisati poezijo in prozo. Kmalu se je začela ukvarjati tudi z amaterskim gledališčem, najprej kot igralka, nato kot vodja. Ko je postala vodja, je imela 16 let. “To je bil izziv. Voditi skupino najstnikov, ki jih razganjajo hormoni (smeh). Je bila pa res dobra izkušnja. Predstave smo morali kar sami napisati. Ni namreč predstav za takšno starostno skupino, ali so za otroke ali pa za odrasle. In tako sem pri 16. napisala in režirala svojo prvo predstavo. Bila je zelo uspešna.” Pa vendar ji je manjkal tisti pristni stik z občinstvom med predstavo samo. Tako je odkrila stand up. “Zbrala sem denar in šla na delavnico stand up komedije. In na koncu mi je bilo jasno, da je to tisto pravo, kar si želim v življenju početi. Veliko je bilo “dvomljivcev”, ali se da od tega živeti, vendar če se jaz nekaj odločim narediti, s svojo trmo to tudi dosežem (smeh). V 10. letih mi je uspelo priti od tega, da sem delala nastope čisto na svoje stroške do zdaj, ko lahko od tega živim.”

“Ko mi nekdo reče, da nekaj ne morem, mu samo rečem: “Glej me!” in se nasmejem.”

Martina Ipša

Iskrenost je najpomembnejše Martinino vodilo v življenju. “Ko sem na odru, sem popolnoma iskrena. Ljudje to začutijo. Na odru ljudem poveš svoje najbolj intimne zgodbe, odkriješ vse svoje strahove, z njimi deliš vse tisto, česar ne bi nujno povedala niti svoji najboljši prijateljici. In na odru jih poveš na tak način, da se jim smejijo. Popolnoma se razgališ na odru. Je neke vrste terapija, ki jo redno izvajaš, in še to na odru (smeh).”

In trma je drugo vodilo. “Ne sprejmem “ne” za odgovor. Mogoče ta trenutek to nekomu ni možno, ampak že naslednji trenutek, je nekomu drugemu, to čisto mogoče. Zato ne odneham. Velikokrat so mi rekli, da nekaj ni mogoče, sploh za žensko. Pa sem vedno uspela.” Tudi v Sloveniji se ne da, so ji večkrat rekli. “Že kot ženska je v poslu “humorja” težje uspeti, pa še lezbjika sem, kar nekateri ljudje res ne marajo preveč. Kot karikirano rada povem, nimam tiča in ne želim si ga in zato ne vedo, kaj točno bi si z mano lahko počeli (smeh). Nekatere ljudi to zmede, ampak je toliko drugih, ki so super, da ti prvi sploh niso pomembni.”

Martina je res sama po sebi unikatna uspešna ženska. Pravi, da če je ženska stand up komičarka v Sloveniji, ki lahko od tega živi, je to zanjo absoluten uspeh. “Lahko torej delam, kar delam najraje na svetu, sem srečna in zadovoljna. Mislim, da po svojih merilih uspešnejša v življenju sploh ne morem biti.”

1

“Najpomembnejša lekcija, ki sem se je naučila v vseh teh letih nastopanja je, da to, kar čutimo pred nastopom, ni trema. To je odgovornost. Mi čutimo odgovornost. Do sebe, da to prav predstaviš, do projekta, ki ga predstavljaš in tudi do tistih, ki te poslušajo. To pomeni, da ti je mar. To postane pozitivno čustvo, ki ga lahko preusmeriš v energijo. Globoko vdihneš in rečeš:”To je moj trenutek, na to sem se pripravljala, v to verjamem, to sem jaz.” In greš in to narediš najbolje, kar znaš. Po 1500 nastopih imam še vedno ta občutek.”
Ste vedele, da ima Martina “srečne zokne”? “No, to je tako. Če nisem popolnoma zadovoljna s svojim nastopom, so za to krivi zokni. In teh zoknov iz varnostnih razlogov več nikoli ne obujem (smeh).”

Martina sanja o tem, da bi kdaj videla svoj film v kinu. Piše namreč tudi scenarije za filme. In velik izziv ji je komedijo združiti z resnimi temami.

Ko se pogovarjaš z Martino, imaš na trenutek občutek, da gleda vate. Tako dobro pozna izzive moderne ženske in o njih govori na glas, kar pa sploh občudujem. Pri ženskah je namreč (še vedno) preveč zanikanja svoje lastne vrednosti, prilagajanja in kompromisov pri uresničevanju sebe. In Martina je ena takšnih žensk, ki ti povejo resnico. In ker je zapakirana v humoristično embalažo, sede kamor mora. V srce.

Martina podarja 2 VIP vstopnici in backpass za naslednji HIT STAND UP. Nagrajenka bo lahko videla, kako vse skupaj zgleda iz zaodrja, kako se komiki pripravljajo na nastop, kakšne skrivnosti imajo in pa tudi druženje po predstavi. Torej imela bo VIP tretma (posebno razvajanje pravi Martina:). Lahko bo od blizu spoznala vse nastopajoče, se družila z Martino in doživela čar zaodrja. In zraven povabila še nekoga!

Kako do nagrade? V komentar pod objavo na spletni ali FB strani napiši, kaj te najbolj nasmeje. Nagrado izžrebamo v petek. Veliko sreče:)

©Lucija Smolnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s