NASTJA VERDNIK mlada in zelo simpatična punca z veliko izkušnjami in pozitivne energije, HOV-HOV mama, ljubiteljica psov, dobre hrane in ljudi, ki so pripravljeni za svojo idejo tudi kaj narediti, pridna, iznajdljiva in skromna ©Lucija Smolnik

Nastja je ustanoviteljica prve pasje pekarne v Sloveniji. Iz njene ideje o pasjih dobrotah je v treh letih zrastlo pravo družinsko podjetje in preraslo meje domače Slovenije. Poleg treh prodajaln, ki jih imajo po Sloveniji, imajo tudi spletno prodajalno in franšizne prodajalne na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji, Švici in Nemčiji.

“Vidim veliko prednosti v družinskih podjetjih. Eden drugega dopolnjujemo, ko eden pade, ga drugi pobere. Če gledam sebe, sem sicer zelo vztrajna, vendar mi zaporedni porazi poberejo vso voljo. Že kar nekajkrat bi se kar lahko zgodilo, da bi zgodbo končala. In prav tu pride najbolj do izraza ta družinska podpora. Moji bližnji mi dajo moč, oporo, ponovno voljo, da grem naprej.”

Imajo več kot 60 različnih izdelkov za pasje sladokusce. Vse recepture so njihove lastne, preizkušajo pa jih njihovi preizkuševalci, to sta njihova psa. “Če je njima nekaj všeč, potem je to zagotovo pravo, ker sta res izbirčna.” No, pa tudi Nastja vse poskusi. V izdelkih namreč ni umetnih konzervansov, dodanih soli, sladkorjev, ojačevalcev okusa ali drugih dodatkov. Imajo tudi posebne dietne linije, ki jih prilagodijo različnim dietam psov. Na primer jajca zamenjajo s chia semeni, mesne beljakovine nadomestijo s konopljinimi, imajo brezglutenske piškote…skratka pravo malo bogastvo okusov za vaše pse. “Naša najbolj priljubljena je torta brez moke, jajc, ki vsebuje samo kuhano meso in zelenjavo. Tudi prelive in okraske naredimo sami.”

Prvi pasji piškoti so se pekli kar v domači kuhinjski pečici. Vse, kar so pridelali, so vložili nazaj v razvoj podjetja in ideje. Čez eno leto so se preselili v zapuščen slaščičarski obrat. “Najbolj zanimivo je bilo, da smo mogli vse predelati, ker po naši zakonodaji takšen obrat ni primeren za našo dejavnost. In vse je pod res strogim nadzorom. Včasih se pohecam in rečem, da moj pes je veliko bolj kakovostno kot jaz (smeh)” Celotna proizvodnja je v Mariboru in večina dobaviteljev iz Slovenije.

02

Da je Nastja prišla na idejo pasjih naravnih priboljškov, je pravzaprav največ zaslužna njena ljubka boston terierka Bilbi. “Ko je imela prvo leto, sem ji želela podariti tortico. Ker je nikjer nisem našla, sem ji jo kar sama spekla.” Ugotovila je, da na trgu ni izdelkov, ki bi jih sama dala psu. Nastja je spekla prvo torto leta 2012 in za božič istega leta še piškotke za pse kot darilo za prijatelje s kužki. In to je bila pravzaprav prelomnica. Na pobudo prijateljice, ki ima trgovino za male živali, je naredila božične pasje paketke.

Nastja se je nato prijavila na razpis MRA “Podjetno v svet podjetništva”, kjer je to svojo idejo razvila in izpopolnila. “Vse, kar sem zaslužila, pa sem začela vlagati v posel. Veliko sem tudi kompenzirala.” Odprli so svojo prvo pasjo pekarno pri Mestnem parku v Mariboru. In od te točke pa je šlo vse samo navzgor. Ideja se je prijela in začela rasti. “Ko smo odprli prvo pekarno, smo povabili veliko medijev. In res so potem tudi veliko pisali o nas in o ideji sami. Menim, da je za prodor potrebna tudi medijska podpora.”

03

Vedno je bila poseben otrok, bolj fantovski tip punce. Nič rozastega ali punčkastega. In vedno je imela svoje mnenje. “Danes gledam mlade, ki nimajo svojega mnenja ali pa ga imajo, ampak jih hitro lahko prepričajo drugače. Moraš imeti svoje mnenje in za njim stati. Vsak ima na nek svoj način prav.”

Nastja je skozi to zgodbo izgubila veliko prijateljev. Njena najboljša prijateljica je mama. Od vedno. “Ona je edina, ki je z mano verjela v to zgodbo.“Res je pomembno, da imaš ob sebi ljudi, ki verjamejo vate in te podpirajo. Kadar si dobro, potem imaš veliko prijateljev, kadar pa ti ne gre najbolje, pa se ta krog kar hitro zoži.” Pravi prijatelji ostanejo.
“Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev, ni črno in ne belo, je tudi sivo. Zavedati se moramo tega, da ima vse neko nasprotje, so solze in je smeh, so padci in so vzponi. In če je temno, vedno posije sonce. Zato nikoli ne smeš obupati.”

“Verjamem, da če si nekaj res močno želiš, potem se ti to uresniči. Moraš pa seveda tudi sam prispevati svoj delež. In najbolj pomembno, delati s srcem.”

Nastja Verdnik

Sprošča jo fizična dejavnost. Tam res lahko sproti svoj um. “Nisem ravno joga in meditacija tip, rada imam vodeno aktivno vadbo.” Je pa Nastja velika zaspanka. Njen dan se začne ob 9. zjutraj, ki pogosto traja tudi do 3. ponoči. Nekega posebnega jutranjega rituala nima. “Trudim se pojesti zajtrk, čeprav mi sploh ne uspeva. Ne jem zdravo, pa bi mogla. Sem pa velika gurmanka. Obožujem dobro hrano in vino.” Posebni trenutki so zvečer ob kozarcu dobrega vina, ki ga spije v dobri družbi. To svojo ljubezen do hrane vedno znova prenaša v recepture za pasje dobrote.

Nastjine sanje so, da bi uživala življenje že zdaj in ne potem, ko gre človek enkrat v penzijo. “Ne želim si sploh bogastva, ampak toliko, da če si bom nekaj zaželela, da si bom brez slabe vesti to tudi kupila.” Na starost se pa vsekakor ne vidi v Sloveniji. Zaveda se, da je treba veliko delati, če želiš uresničiti, kar si si zastavil. Na vse to je pripravljena. Si pa želi, da bi od tega tudi v poznejši starosti kaj imela. “Vendar naša država temu ni naklonjena. Veliko preveč je dajatev. In koliko komplikacij pri zaposlovanju in veliko preveč davkov, če koga zaposliš. Veliko raje bi dala več tistemu, ki dela zame, ki se trudi, mi pomaga in je lojalen podjetju. Pa mu ne morem. Država bi se morala pravzaprav zavedati, da je gospodarstvo tisto, ki žene kolo. In če tega ne podprejo, ne bo služb, ljudje ne bodo imeli s čim zapravljati.”

V Sloveniji so imeli res velike težave s pridobivanjem informacij, kako narediti franšizo oziroma, kako širiti posel izven države. “Smo bili prepuščeni kar sami sebi. Nekako smo se sami znašli, naredili priročnik in vse, kar je potrebno. Mislim, da je takšen način širjenja posla lahko za nas Slovence kar velika priložnost.”

Ne mara ljudi, ki vedno jamrajo, da se nekaj ne da, sedijo doma in čakajo na službe in priložnosti. Če doma samo sediš in čakaš, se res ne da. Če pa hočeš, potem vse gre. Mladim svetujem, da gredo med ljudi. Tako jih bodo drugi spoznali. Ne morejo te spoznati skozi tvoj življenjepis, ki ga pošlješ, ker so vsi več ali manj enaki. Bodi izviren. Potrudi se. Če hočeš, da te opazijo, moraš nekako izstopati.”

04

Na začetku junija odpirajo novo prodajalno v centru mesta Maribor, na Vetrinjski ulici. Prav tako se bodo letos prvič udeležili največjega sejma za živali v Nemčiji. Na to so zelo, zelo ponosni. “Pred dvema letoma sem bila na tem sejmu kot obiskovalka in zelo mi je bil všeč. Gledala sem vse te razstavljavce in sanjarila, da bi enkrat bili tudi mi eni izmed njih. In zdaj gremo tudi mi. Zelo sem ponosna in vesela.” V tem letu želijo tudi posodobiti embalažo in se še bolj razširiti po Evropi. Trenutno iščejo primerno lokacijo v Berlinu. In še to, kmalu boste tudi sami lahko kuhali doma za svoje ljubljenčke, saj Nastja pripravlja prvo pasjo kuharsko knjigo.

Nastja in njena Bilbi sta zares luštni. Dejstvo, da pijeta isti kapučino (čisto zares:), kaže njuno povezanost in Nastjino iskreno ljubezen do psov, ki jo je znala pretvoriti v zares dober posel. A vendar je skromna, ko jo vprašam, ali je uspešna. Punca, ki jih nima niti 30, zelo veliko ve o sebi, poslu in ljudeh. “Ko tako pogledam nazaj in vidim, kaj vse smo naredili, bi lahko rekla, da sem uspešna, da smo uspešni vsi, ki smo v tej zgodbi. Smo kot ena družinica HOV-HOV (smeh).

01

Nastja podarja najboljšo pasjo tortico. Tortica je Nastjino ročno delo. In okrasili jo bodo po vaši želji.

Kako do nagrade? V komentar pod objavo na spletni strani ali na FB strani delite z nami sliko svojega psa. Fotografija naj bo čim bolj izvirna:) Srečno nagrajenko objavimo v petek.

©Lucija Smolnik

One thought on “NASTJA VERDNIK mlada in zelo simpatična punca z veliko izkušnjami in pozitivne energije, HOV-HOV mama, ljubiteljica psov, dobre hrane in ljudi, ki so pripravljeni za svojo idejo tudi kaj narediti, pridna, iznajdljiva in skromna ©Lucija Smolnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s