MIHAELA M. KOCBEK – MIŠA sanjska ženska, z življenjem, ki je bilo na trenutke vse prej kot sanjsko, ženska, ki vedno znova išče nove priložnosti, preprosta in simpatična, odločena, da bo jutrišnji dan boljši od včerajšnjega in ženska, ki zelo dobro obvlada to, kar počne ©Lucija Smolnik

“Sem Mihaela, domači pa me kličejo Miša. Ukvarjam se z marketingom, odnosi z javnostjo, povezujem različne prireditve, ampak novinarstvo je tisto, ki ga imam od vsega res najraje. Pišem že 10 let. Od leta 1999 se ukvarjam tudi z manekenstvom in z vsem, kar je z modo povezano. V tem res uživam.”

Življenje je Mišo v vseh teh letih postavljalo pred marsikatero težko preizkušnjo. Odraščala je sama z mamo, ker sta se starša ločila pri njenih 8. letih. V družini je bilo prisotno nasilje in veliko težav. Ločitev staršev ji je na neki način prinesla olajšanje. Kot najstnica je vzela življenje v svoje roke in začela sama zase odločati. “Pri 18. sem se odselila na svoje. Moram reči, da je to bil zame kar velik šok, saj si doma “razvajen”. Ves denar, ki ga zaslužiš, ko si na svojem, gre v položnice in ne več za luksuz. To me je kar streznilo.” Zapadla je v svojo prvo življenjsko krizo. Poiskala si je pomoč psihoterapevta. “Takrat je to bilo nekaj nepojmljivega, če nekdo hodi k psihoterapevtu. Te terapije so mi zelo pomagale, predelala pa sem tudi veliko travm iz otroštva. Še najbolj od vsega pa sem se naučila samostojnega življenja.”

Miša je 15 let plesala balet in že v srednji šoli sodelovala v ansamblu SNG Maribor. “Tam sem spoznala, da je zame to točka, kjer lahko hitro obstanem. Sicer plešeš vsako leto drugo predstave, vendar sem želela več od življenja samega.” Vpisala se je na pravno fakulteto in iz danes na jutri pustila balet.

DSC_8345

Prelomna točka v Mišinem življenju je bila oddaja Sanjska ženska. “Takrat so bili resničnostni šovi šele na začetku prodora. In sploh si nisem znala predstavljati, kakšne razsežnosti bo to imelo. Mislim, da ni bilo Slovenca, ki ni gledal te oddaje in še zdaj me v glavnem prepoznajo po tem. Ta oddaja je takrat za sabo pustila zelo negativen prizvok. V resnici pa z resničnostnim šovom ni imelo veliko skupnega. Urnik je bil zelo naporen in ustvarjalci oddaje niso stvari prepuščali naključju. Režiserka je imela stvari v svojih rokah in dokler oddaj nisem gledala, se nisem niti zavedala, kakšno moč ima televizijski medij in kakšna je bila »njihova« Sanjska ženska.”

Ko se je šov končal, pa je sprevidela, da se ji prav zaradi šova zapirajo vsa vrata. Zgodilo se je celo, da so jo vrgli iz trgovine. “Še eno leto po tem šovu sem se skrivala doma, pristala sem na zavodu in na socialni podpori. To so bili zame težki časi in predvsem zares poučna izkušnja.”

Počasi se je začela pobirati. Začela je delati v medijih in pisati zgodbe o ljudeh in o različnih življenjih, ki jih živijo. In čez čas se je vse začelo postavljati na svoje mesto. “Verjamem, da ne glede na to, kako slabe stvari te v življenju doletijo, se čez čas in z močno voljo, življenje spet začne postavljati nazaj na svoje mesto.”

“Življenje je ena velika uganka, ki ti vedno ob pravem trenutku pošlje prave ljudi in ti da pravo lekcijo.”

Miša M. Kocbek

“Dolgo si nisem upala priznati, da sem uspešna. Pa vendar danes, če pogledam nazaj, kaj vse sem v življenju doživela, lahko rečem, da sem uspešna. Ja, sem uspešna tudi za to, ker vse, kar naredim, naredim več kot maksimalno. Še nekaj let nazaj si tega ne bi upala reči na glas. Živela sem s prepričanjem, da nikoli nisem naredila stvari dovolj dobro. Vedno sem imela občutek, da ljudje pričakujejo od mene več. Da nisem dovolj dobra ne glede na to, kaj in kako nekaj naredim. Sploh v obdobju, ko sem bila medijsko bolj izpostavljena. Priznam, da temu takrat nisem bila kos. Prijateljica Janja mi vedno pravi, da se moraš znati ceniti v življenju. Ne delati drugim usluge samo zato, da od njih (če imaš srečo:) dobiš potrditev in pohvalo. Ceni se sama. Čas je, da za vse, kar si naredila tudi žanješ uspehe. Prav je, da si postaviš ceno, ker se ceniš in spoštuješ to, kar delaš – ter ljudi, za katere delaš.”

In zato ima Miša za nas res dober nasvet. “Ženske, cenite se! Postavite ceno in povejte, kaj dobijo za to ceno. Če vedno delaš zastonj, tega nihče ne ceniti. Če ti ne boš cenila svojega dela ne moreš od drugih pričakovati, da bodo rekli, da si nekaj res dobro naredila. Še najbolj pa bi to svetovala tistim ženskam, ki šele začenjajo svojo poslovno pot. Takrat je sebi in temu, kar počnemo najtežje postaviti “ceno”. Le pogumno! ”

DSC_8326

Verjame, da se ji vsaka stvar, ki jo naredi, slej ko prej vrne nazaj. In zato se vedno trudi delati dobro. “Ne morem biti pri miru. Jaz si delo najdem, čeprav ga ni (smeh). In potem dobim zagon, da grem naprej. Nič ne koristi, če tarnaš, da dela ni. Sploh v Mariboru. To preprosto ne drži. Od svojega 18. leta sem si vedno našla delo. Za ljudi, ki hočejo delati, se delo vedno najde.”

Moč za življenje ji daje notranji občutek, da napreduje, da raste in se razvija v vedno boljšega človeka. “Vedno se splača boriti. Včasih bi res že najraje vrgla puško v koruzo. In potem vidim mojo hčerko Kiano, ki me gleda z žarečimi očmi. In tudi zato vztrajam. Otrok ti da moč, da se boriš zase in zanj.” Miša ima en zanimiv ritual, kadar ji ne gre vse po načrtih. Vedno, ko je slabe volje, si odpre penino in spije kozarček. In če je treba, si jo privošči tudi sama. “Penina vse pozdravi (smeh).”

DSC_8393

Miša letos septembra odpira svojo modno agencijo Glamm Models. “Dolgo sem to delala za druge in si nisem upala narediti tega koraka. Sanjam, da mi ta pot uspe, da se moja zgodba razvije.”

Drugače pa si želi še več potovati, imeti dobre odnose v družini ter zveste prijatelje. In skrite sanje? “Kakšen mišičnjak na plaži, da si spočijem oči (smeh)”, doda Miša.

Miša je ena tistih žensk, ki ne čakajo, da se okoliščine okoli njih spremenijo in da nastanejo idealni pogoji za priložnosti. Je ena tistih, ki si priložnosti ustvari kar sama. Čeprav pot ni vedno lahka, je odločena, da gre do konca. V takšno jo je izurilo življenje.

DSC_8310

Miša eni od vas podarja izkušnjo na modni pisti. Da se 2. julija (ja, čez 11 dni) pridružiš Mišinim modelom na modni reviji Summer I can see you now v Mariboru. Poskrbeli bodo za tvoj videz in stajling in te razvajali, kakor se za “Glamm models” spodobi! In potem se boš kot čisto prava manekenka sprehodila po modni pisti. Penina bo, pravi Miša:) Katera si upa?

Kako do nagrade? V komentar pod objavo na spletni strani ali na FB napiši JAZ SI UPAM! Nagrado izžrebamo v petek. Veliko sreče:)

©Lucija Smolnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s