VESNA MARKOTIČ zdravnica, za katero je človeško telo največja kreacija vesolja in zdravje najvišja vrednota, teozof s pretanjenim posluhom za srce in ženska, ki jo v življenju vodi ljubezen kot najmogočnejša sila ©Lucija Smolnik

Vesna je zdravnica. “Rada imam medicino in res rada delam. In vidim, da so vseeno večje možnosti, ker imam koncesijsko ambulanto. Ko sem se za to odločala, mi ni bilo lahko. Delala sem v bolnici in sem spremljala, v kaj se razvija zdravstvo. Videla sem, da so bile nekatere stvari nelogične, če razmišljaš s svojo glavo. In sem tako ugotovila, da imam več možnosti in svobode, če grem na svoje. Je pa res, da za ves pogon v ozadju, ki sem ga imela prej, pa nisem niti vedela zanj, moram zdaj skrbeti sama. Kot na primer računovodstvo in dogovori z zavarovalnico. Samo ambulanta sama po sebi ne bi funkcionirala. Za vsem je še velik podporni sistem, ki mora tudi biti plačan. Včasih kot zdravnica niti nisem razumela, zakaj nekaj počnemo, kot počnemo, kar je bilo zaradi teh pravil. Na začetku samostojne poti je bilo res težko. Ampak sem navajena delati. Moj mož mi reče, da sem deloholik. Sem, priznam, ker ljubim svoje delo in se v njem najdem. Nastane pretok, ki skozi teče. Izpolnjen si. Ampak šele takrat, ko si ustvaril sistem, ki teče in funkcionira.”

“Zame je zdravje najvišja vrednota. Če imaš zdravje, vse v življenju lahko narediš. Če pa si podprt še z ljubeznijo in povezan s tistim gor, vse lahko narediš.”

dsc_4661

“Ko razmisliš o življenju vidiš ,koliko malo v resnici potrebujemo za življenje,” pravi Vesna. “Ko gledam, kakšen je ustroj telesa, mi vzame dih. Kakšna vrhunska kreacija je v resnici človek. Kako vse usklajeno deluje, ne more biti niti drugače. In kako je telo trpežno. Neverjetno zdrži vse, kar z njim delamo, kako ga z vsakdanjimi navadami uničujemo, pa še vedno drži. To ne more biti drugače kot najvišja kreacija.”

 

“Res je čudno, kam smo zašli v našem zdravstvu.” Pravi, da se mora današnja medicina usmeriti v eno drugo smer, skladno z zavestjo človeka, ki gre v višji nivo. “Ne more ostati na tem nivoju, kjer je danes. Veliko je novih informacij. Vidim bolnike s sladkorno boleznijo, ki hodijo k meni. Imajo zaplete na večini vitalnih organov in lahko jim napišem tudi 10 različnih diagnoz. Ampak se premalo zavedajo, da so bili v več kot 90 odstotkih oni sami tisti, ki so bili sokreatorji lastnega današnjega zdravstvenega stanja. In to danes, ko imaš dostop do vseh informacij na spletu, v knjigah. Veliko je bilo narejenih študij, kako sodobni življenjski slog s prehranjevanjem na čelu vodi v številne bolezni. Zato se vedno znova čudim, zakaj ljudje še vedno to počnejo. A ni bolezen dovolj, da se te dotakne in te spodbudi za korenito preobrazbo v življenju? Ampak ni. Ljudje so še vedno neozaveščeni. Živijo v neki “slepoti”. Treba je odpreti svoj um in iskati rešitve za boljše življenje.” Vesna svetuje uvedbo šol zdravega načina življenja, ki bi že otroke učila zdravega življenjskega sloga. “To bi bila zanje dobra popotnica za zdravo življenje.”

dsc_4649

“Že v otroštvu sem bila na neki način programirana, da postanem zdravnica. S strani moje mame. Želela si je biti zdravnica in zaradi vojne ni mogla tega uresničiti. In že od majhnega je to infiltrirala vame. Sicer sem se vpisala na ekonomijo in na medicino ter upala, da slednja ne bo uspela. Pa je ravno ta (smeh). In je rekla, da ko končam medicino, naj grem v Slovenijo, kjer so pametni in pridni ljudje ter dodala, da ni nujno, da se poročim, ker je to naporno (smeh). To je bil zelo dober program zame. Lahko pa bi bil tudi slab. S tem želim reči, da so ti starejši vzor in na neki način zaznamujejo tvoje življenje.”

In potem je iz Mostarja prišla v Slovenijo s trebuhom za kruhom. “Najprej sem dobila nadomeščanje za tri mesece. Potem sem iskala službo. Poslala sem več kot 100 prošenj za delo po vsej Sloveniji. Prišla sem ravno v času, ko se je v Mostarju začela vojna. Starši so ostali tam in preživeli. Nekako sem globoko v sebi vedela, da se njim ne bo nič hudega zgodilo. Trdno verjamem, da smo v enem božanskem načrtu in vsak od nas ima posebno vlogo.”

dsc_4672

Ko je bila majhna deklica, je zelo rada šivala. “Imela sem ogromno lutk. Vsi sosedovi otroci so prinesli še svoje in potem smo šivali obleke zanje. Kot otrok sem bila zelo ustvarjalna. Če pogledam nazaj, je to bilo res nekaj, kar sem delala s strastjo. Ko sem hodila na fakulteto, sem bila rada lepo oblečena. In ker ni bilo doma denarja, sem si oblačila šivala kar sama. In nazadnje sem sešila srajco, ko sem prišla v Slovenijo. Od takrat pa nič več. Ni mi potrebno več razvijati take ustvarjalnosti, ker si zdaj lahko bogatim dušo z raziskovanjem medicine. Torej imam očitno zelo ustvarjalno službo, da tega več ne potrebujem (smeh).”

dsc_4675

“Še na začetku svoje poslovne poti tukaj v Sloveniji sem imela hudo prometno nesrečo. Bil je čudež, da sem preživela. Lahko bi rekla, da sem se takrat na novo rodila. Spomnim se samo, da mi tisti trenutek ni bilo ugodno, bilo je nekaj črnega. Ostal je en spomin. Verjetno se takrat tudi duša nekam katapultira. Ostale so samo majhne brazgotine. In od takrat sem hvaležna Bogu za zdravje in za vse, kar se mi je dobrega zgodilo čez dan. Zame je tukaj v Sloveniji blaginja. Ko sem potovala po svetu, sem videla, da ljudje sploh ne živijo tako razkošno kot mi. Denar, ki ga dobim za svoje delo, je tudi moja svoboda na en način. Da imam več prostega časa za svojo dušo, za konjičke, za izobraževanja, za kvantno medicino, homeopatijo, ampak moraš vseeno dati tudi nekaj nazaj družbi. Na en način moraš dati neki višji namen temu, kar delaš. Če nimaš višjega namena, si izgubljen. In stvari tudi ne tečejo kot bi morale.”

Želela si je specializirati interno medicino. Tako je v Splošni bolnišnici Celje dobila službo. Pred tem je delala v železniški ambulanti. “Tam je bilo je veliko alkoholikov. Takrat sem se odločila, da bom jaz tista, ki jih bom lahko prepričala, da to ni zdravo zanje in njihove odnose. Joj, kako si naiven, ko prideš iz medicine (smeh). Zato me je kolegica psihologinja povabila, da sem šla zraven v Društvo terapevtov za zdravljenje alkoholizma, dr. Rugelj Janeza, kjer sem v živo videla, kaj v resnici pomeni alkoholizem. To je zame bila prelomnica, svojevrstna šola življenja.”

dsc_4652

“Spomnim se ene knjige, ki sem jo takrat brala Ljubezen in duhovna rast. To je bilo leta 1993. Takrat sem se prvič naučila, kaj je to ljubezen. Dr. Rugelj pravi, da je zaljubljenost norost, ljubezen pa je garanje. Partnerja spoznavaš takšnega, kot je in ga vzljubiš sčasoma. Zagotovo med partnejema mora biti malo “kemije”, da se privlačita, ampak resnična ljubezen se gradi s časom. Zato jaz ne verjamem v zaljubljenost kot edino sveto stvar. Seveda je lepa in krasna. Ampak, ko se konča, padeš na realna tla. In takrat se začne gradnja ljubezni. In kaj je to ljubezen? To, da ti je partner tudi zelo dober prijatelj, da je tam, ko ga potrebuješ, te pri stvareh, ki jih počneš, podpira, mora pa biti tudi tvoj ljubimec. Takšni odnosi se razvijajo v globino. To je zame ljubezen.”

Vesna je po duši teozof. “Teozofija je primerjalni študij med religijo in filozofijo. Meni je blizu zato, ker je njeno temeljno načelo, da smo vsi povezani med seboj. Če ti narediš tukaj slabo, je slabo za ves svet. Iz tega sem se naučila tri lastnosti, ki so pomembne na poti življenja, in te so brezželjnost, pravo ravnanje in ljubezen. Od teh je ljubezen največja. Vse ostale so podrejeni tej. Naučiti pa se moraš razločevati tudi med pomembnim in manj pomembnim.”

“Ljubezen je največja. Brez nje ne moreš na tem svetu nič narediti.”
Vesna Markotič

“Sama vedno izhajam iz sebe. Čeprav vsi ljudje ne funkcionirajo na ta način, jaz vseeno verjamem, da so v svojem bistvu pozitivni. Če jaz oddajam takšno vibracijo, potem pritegnem podobne ljudi, ki te vseeno podpirajo na tej poti. Seveda imaš tudi preizkušnje in težka učenja, ampak si na koncu za te preizkušnje hvaležen. Tako greš naprej v življenju kot boljši človek.”

dsc_4653

“Ko sem šla skozi različne preizkušnje v življenju, sem spoznala, da ljubezen do človeka ni največja ljubezen. Če nekoga izgubiš, moraš predelati, moraš ga spustiti naprej, ker boš le tako osvobojen. Če ne razčistiš, boš hrom v vsakem naslednjem odnosu. Daj mu dobro in vso svobodo. Naučila sem se tudi, da je vsaka ljubezen posebna. Vsaka ljubezen je velika. Vsaka je drugačna, ker je drugačen človek, ki ga ljubiš.”

Prakticira tudi kriya jogo in meditacijo. “Življenje res razumem na nekih drugih nivojih. Kdor hodi po poti, ne hodi zase, ampak za druge. Si kot pero, skozi katerega tečejo božje misli. Modrost, ki te usposablja za pomoč. Volja, ki usmerja modrost. In ljubezen, ki navdihuje voljo. To so trije Logosovi aspekti življenja, ki se jih držim v življenju. Življenju služiš tako, da te aspekte posreduješ svetu tam, kjer si. To je tvoj namen na tem svetu.”

dsc_4677

Dobra služba, pa še boljša družba, prepojena z ljubeznijo, je Vesnin recept za mladostni videz, ki ga kombinira še z obiskom hiperbarične komore 2 krat tedensko v njenem medicinskem centru Paracelzus, saj s tem in vegetarijansko prehrano ter izbranimi prehranskimi dodatki, ki so podprti z medicinskimi raziskavami, krepi zdravje in dobro počutje.

Vesna je zanimiva sogovornica, njena velika zakladnica znanja o zdravem načinu življenja in dojemanja sveta, ti odpre nove razsežnosti, ki jih še nisi poznal. Spoznanja se ti usedejo nekam globoko in tam pretresejo tvoja prepričanja o zdravem življenjskem slogu, ki ga živiš, o sprejemanju telesa in sebe kot človeka. Te nove razsežnosti ti odprejo nove možnosti za rast. Tam znotraj. Za boljši jutri.

Vesna za nagrado podarja celotno zdravstveno diagnostiko ter svetovanje, kako dati podporo zdravju, da jutri ne zboliš.

Kako do nagrade? V komentar na FB ali spletni strani napiši odgovor na vprašanje, KAKO SKRBIŠ ZA SVOJE ZDRAVJE? Izmed vseh komentarjev bomo v petek izžrebali eno od vas. Veliko sreče:)
©Lucija Smolnik

18 thoughts on “VESNA MARKOTIČ zdravnica, za katero je človeško telo največja kreacija vesolja in zdravje najvišja vrednota, teozof s pretanjenim posluhom za srce in ženska, ki jo v življenju vodi ljubezen kot najmogočnejša sila ©Lucija Smolnik

 1. Zaradi velikih zdravstvenih preizkušenj sem prišla do zavedanja, da le s harmonijo na vseh štirih nivojih (telesnem, čustvenem, mentalnem, duhovnem) lahko vzpostaviš pogoje, ki te privedejo do resničnega zdravja in do radostnega življenja. Pa veliiiiiko dobre volje in smeha:)

  Všeč mi je

 2. Le s harmonijo na telesnem, čustvenem, duhovnem in mentalnem nivoju lahko vzpostavim pogoje, ki me pripeljejo do resničnega zdravja in posledično radostnega življenja.Pa veliiiiiiiko smeha in brezpogojne ljubezni. Vse dobro Vam želim.

  Všeč mi je

 3. Danes sem prebrala tale čudovit prispevek o še bolj čudoviti osebi. Gospo dr.Vesno kot njena pacientka poznam že nekaj časa. Na vratih njene ambulante bi namesto navedbe vseh uradnih nazivov moralo pisati: tukaj domuje in ordinira dr. Sonce! Takšna oseba ona tudi je: topla, mila, požrtvovalna, strokovna…..Odlično zanjo in za nas je, da je stopila na samostojno pot, kajti zaradi pravkar naštetih osebnostnih lastnosti bi v današnjem malce vkalupiranem zdravstvenem sistemu težko udejanila vse svoje znanje, čutenja in sanje. Zanimivo: ravno danes sem naročena pri njej na kontrolni pregled, a sem popolnoma mirna, saj vem, da sem v dobrih rokah. V rokah Nje ,ki pooseblja Ljubezen. Hvala Stvarniku, da jo je poslal med nas. Srečno.

  Všeč mi je

 4. Pa še moj trud za boljše počutje in zdravje: smeh, prijaznost, strpnost, seveda poleg zdrave kakovostne hrane, štetja zvezd in sanjanja pod krošnjo drevesa,po možnosti na kakšnem visokem, razglednem hribu, kamor v dobri družbi priromam peš, poslušanje tišine pod obokano kupolo sakralnega objekta, razgovor z nekom, ki zna razmišljati tudi preko ustaljenih miselnih vzorcev in veliiika mera optimizma. Čeprav je slednje včasih težko ,a če se potrudim, je učinkovitejše in mnogo cenejše kot kup farmacevtskih produktov.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s