PETRA PLANINC pogumna mlada ženska, ki se je odločila vzeti stvari v svoje roke in kljub bolezni končno reči “da” življenju, mlada mamica, zdravnica in vztrajna športnica, svetovalka za boljši lajfstajl in podpornica prebujenih žensk ©Lucija Smolnik

Petra se zadnje čase najraje predstavlja kot srečna mlada mamica. Drugače pa je zdravnica, gospodinja, prijateljica in ženska, ki vedno stoji za vsem, kar dela.

Vendar ni vedno bilo vse tako perfektno. “Rada rečem, da sem ti tako življenje priborila. V mojem življenju je bilo kar nekaj padcev, ki so me brcnili, da sem se premaknila naprej.”
Petra se je vse svoje življenje borila s kilogrami. Ni razumela, zakaj ne more shujšati. Imela je zelo slabo samopodobo, v svojem telesu se ni počutila dobro. Včasih si je želela celo, da bi bila fant, ker je mislila, da je njim pač lažje v življenju. “Zdaj vem, da je za vsem tem zelo kompleksna bolezen imenovana sindrom policističnih jajčnikov, ki prizadene več kot 10 % žensk. Kaže se lahko zelo različno, od motenih menstrualnih ciklov in s tem povezane neplodnosti (zelo zelo pogost vzrok neplodnosti), do težav z debelostjo oz. težo (težje, trdovratno izgubljanje teže), težav s kožo, lasmi, povečano poraščenostjo, metabolnimi motnjami v smislu težavami z nivojem krvnega sladkorja, krvnimi maščobami,…To je vseživljenjska bolezen in ne kot mnoge ženske mislijo samo bolezen mladih neplodnih žensk.

Šele zdaj nekako razumem, da je življenje moje in da sem jaz tista, ki imam vpliv na to, kako bom živela. No, danes šele bi lahko rekla, da sem srečna, da sem ženska:)”

DSC_8245.JPG

Ponavadi je odlašala, vse je moralo biti perfektno, preden se je odločila kaj narediti in vedno se je našel kup izgovorov proti. “En petek, ko sem prišla domov s telovadbe, pa sem se samo vsedla za računalnik, naredila facebook stran PETRA&PCOS in samo pisala. “Mogoče lahko moja zgodba pomaga spremeniti življenje na bolje še komu. Ampak, da sem začela tako misliti, sem potrebovala čas in kar nekaj aha momentov (smeh).”

V otroštvu se Petra spominja, da je bila veliko bolna. “Bolnica je bila moj drugi dom. In zaradi tega me je moja mama, ki je res velik “paničar”, še bolj pazila, se zame bala in me vedno opozarjala v strahu pred tem, da bi se mi kaj zgodilo. To je v meni vsadilo 1001 strah, s katerimi se še zdaj bojujem.” Zaznamovalo pa jo je tudi, da je bila bolj močne postave, imela je slabo kožo, mastne lase, kar je bilo posledica njene bolezni. “Za to bolezen je značilno hormonsko neravnovesje. Gre za presežek moških spolnih hormonov, telo je odporno na hormon inzulin, porušeni so nivoji ženskih spolnih hormonov ter pogosto povišan stresni hormon kortizol, vse skupaj pa vodi do začaranega kroga.” Ker se ni nič ukvarjala s športom, je bila tudi nerodna. “Pri telovadbi si vedno zadnji v vrsti in nihče te noče v skupini. Vsi se te na neki način izogibajo.” Pa tudi Petrin “r”, ki ga izgovarja bolj poudarjeno, je bil krivec, da se je bala javnega nastopanja.

Petra je zdravnica. “Vedno sem želela pomagati ljudem, vendar si nisem želela biti zdravnica. Oboževala sem matematiko in sem bila prepričana, da bom šla študirat matematiko. Ampak je vse skupaj naneslo tako, da so me sprejeli samo na medicini (smeh).” Danes je specializantka radiologije. “Kot radiolog ne delaš neposredno z ljudmi. Tekom študija sem videla, da družinska medicina ali katera druga podobna veja medicine ni zame. Mogoče tudi zato iščem nekaj bolj srčnega poleg službe. Da bi ljudem vseeno lahko pomagala.”

DSC_8240.JPG

Petra bi rada preko svoje zgodbe pomagala ženskam. “Rada bi jih opogumila, jim dvignil samozavest, njihovo ženskost. Se dotaknila tem, ki nas ženske pestijo, pa jih skrivamo doma. Sploh o ženski neplodnosti se premalo govori. Ogromno nas je, pa smo vse tiho. Na neki način te je sram, počutiš se, da nisi dovolj dobra, da nisi “prava” ženska. Počutiš se osamljeno.”

Ženkam želi pokazati, da lahko tudi s slabimi predispozicijami spremenijo svoje življenje na bolje. “Zdaj se veliko več ukvarjam s športom, spremenila sem prehrano, večkrat si vzamem tudi čas zase, skrbim, da se res naspim in predvsem sem bolj pozorna na stres. Prej, ko nisem mogla zanositi, sem se kot del terapije “filala” s tabletami. Danes vem, da se s spremenjenim življenjskim stilom da veliko narediti.”

“Najprej moraš spremeniti sebe, da si lahko zdrava. Ne čakaj na druge.”

Petra Planinc

V življenju ji je žal le to, da ni prej začela delati na sebi in se odločila vzeti življenje v svoje roke. “Morda pa so prej tudi bile priložnosti, pa jih nisem znala videti. Preveč sem bila obsedena s faksom, s svojo samopodobo, z boleznijo. Nisem zmogla videti, da se vse začne pri meni.”

To, da se danes vidijo rezultati dela na sebi, ji daje tudi moč za naprej. “Vsak najmanjši korak šteje. Če danes začneš z malim korakom in jutri spet narediš mali korak, se začne spreminjati na bolje. Če pa se odločiš, da boš danes čakala, pa tudi jutri, potem boš čez eno leto natanko tu. Nič se ne more spremeniti, če ti sama ne hodiš naprej. Verjame, da imamo ženske to moč v sebi, da se lahko spremenimo v bolj zdravo bitje. Verjame, da če sem jaz lahko zmogla, lahko tudi ti. Veliko žensk se izgovarja, ker je to morda lažje. Moraš vztrajati. To ne gre čez noč. To gre res počasi.”

Včasih ženske potrebujemo tudi malo podpore od zunaj, da ti nekdo reče, da si lepa, da si dobra mama in žena.

DSC_8235.JPG

“Dnevu se prepustim, kaj bo prinesel. No, nekaj stvari, za katere vem, da me tekom dneva čakajo, si splaniram prej, sicer pa pustim, da se še kaj samo od sebe zgodi (smeh).” Že kar nekaj mesecev Petra uvaja večerni ritual zahvale pred spanjem. “Prva stvar, za katero se vsak večer zahvalim je, da smo vsi v družini zdravi. Dokler nisi bolan, ne veš, kaj v resnici pomeni zdravje. Zdravje je zame najvišja vrednota.”
Zato vam Petra podarja recept svojega najljubšega smutija. Vzemite mehak avokado, sezonsko sadje, dodajte žličko mace ali katerokoli drugo superživilo, vodo in zmiksajte. Njam:)

“Želim se res podati v to smer, ki jo zdaj živim in se tudi dodatno izobraziti na teh področjih. Ženskam svetujem in sem njihov trener na poti do zdravja in samozavesti. Morda nekoč napišem tudi knjigo o sebi (smeh).”

Petra je ženska, ki ima za sabo veliko vprašajev, nepojasnjenih vzrokov in razočaranj ob pogledu v ogledalo. Veliko zdravniških receptov kot edino rešilno bilko ter strahov pred življenjem. Ko jo pogledam danes, sploh ne morem verjeti, da je to ta ista Petra. Lepe športne postave, kratko seksi frizuro, polna energije in novega zagona. Na trenutke daje občutek, kot da se ji mudi nadoknaditi vse, kar je v življenju zamudila. Predvsem pa je 110 % prepričana, da lahko vsaka zmore, če se le odloči. Kljub vsem težavam, boleznim, omejujočim prepričanjem in slabi samopodobi. Vse se da spremeniti. Ampak začeti moraš takoj. In res takoj!

Nagrajenka bo s Petro preživela dan. Najprej bosta imeli osebno svetovanje za zdravo življenje, prilagojeno seveda tebi in tvojemu življenjskemu tempu. Petra te bo nato tudi nekaj tednov spremljala. Nato bosta skupaj šli k osebni trenerki na trening (rabiš brisačke in vodo), na koncu pa te povabi še na zdravo sladico:) Pa še eno presenečenje ima zate:)

Kako do nagrade? V komentar pod objavo na spletni strani napiši deli z nami eno tvojo zdravo navado. Nagrado izžrebamo v petek. Veliko sreče:)

Petro najlažje najdete na FB strani Petra&PCOS.

©Lucija Smolnik

4 thoughts on “PETRA PLANINC pogumna mlada ženska, ki se je odločila vzeti stvari v svoje roke in kljub bolezni končno reči “da” življenju, mlada mamica, zdravnica in vztrajna športnica, svetovalka za boljši lajfstajl in podpornica prebujenih žensk ©Lucija Smolnik

Komentiraj